Uutiset

Perustulokokeilu hallitusohjelmaan

Poliittiset nuorisojärjestöt haluavat perustulon hallitusohjelmaan

Tiedote 27.3.2015

Julkaisuvapaa heti

 

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto, Vasemmistonuoret, Keskustanuoret, RKP-nuoret ja KD Nuoret vaativat perustulokokeilua seuraavaan hallitusohjelmaan.

 

Perustulo on sosiaaliturvan muoto, jossa kaikille Suomessa pysyvästi asuville täysi-ikäisille maksetaan säännöllisesti rahaa toimeentuloa varten. Perustulo takaa vastikkeettoman sosiaaliturvan kaikille heidän tuloistaan ja elämäntilanteestaan riippumatta.

 

– Perustulo on oikeudenmukaisempi ja tehokkaampi kuin nykyinen sosiaaliturvajärjestelmämme. Se soveltuu paremmin nykyajan epävarmojen työmarkkinoiden oheen, joissa yhä useammat elättävät itsensä erilaisilla pätkä- ja silpputöillä, yrittäjinä, osa-aikaisina tai freelancereina. Perustulo huomioi nämä nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän väliinputoajat, toteavat nuorisojärjestöjen puheenjohtajat.

Järjestöjen mukaan myös esimerkiksi opiskelijoiden asema paranee ja tuloerot sekä köyhyys vähenevät perustulon myötä. Perustulo vähentää nykyisen sosiaaliturvajärjestelmän byrokratiaa ja ihmisten nöyryyttävää juoksuttamista luukulta toiselle. Perustulo purkaa nykyisen järjestelmän kannustinloukkuja, jotka voivat estää ihmisiä vastaanottamasta töitä.

– Hallitusohjelmaan tarvitaan kirjaus perustulon edistämisestä. Lailliset esteet pitää selvittää ja seuraavalla hallituskaudella on järjestettävä kokeilu, jonka tavoitteena tulee olla perustuloon siirtyminen. Perustulo pitää toteuttaa niin, että se suuruudeltaan vastaa Suomen perusturvan nykyistä tasoa, linjaavat puheenjohtajat.

 

Lisätietoja:

KD Nuoret, puheenjohtaja Remo Ronkainen, 0505958819

Keskustanuoret, puheenjohtaja Teppo Säkkinen, 050 384 6820

RKP-nuoret, puheenjohtaja Ida Schauman, 040 18 24 969

Vasemmistonuoret, puheenjohtaja Li Andersson, 0405088697

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto, puheenjohtajat Saara Ilvessalo, 0400504089 ja Ozan Yanar, 0442758797

Lue myös