Kansalaisaloite eutanasian sallimisesta on siirtynyt eduskuntaan. Kansalaisaloite pyrkii rajaamaan eutanasian kuolemaan johtaviin sairauksiin.
Muualla Euroopassa on kuitenkin esimerkkejä siitä, miten eutanasiaa käytetään laajasti erilaisissa tapauksissa. Kansalaisaloite viitoittama Suomea seuraamaan muun Euroopan esimerkkiä.
Belgiassa 23-vuotias nainen päätti elämänsä eutanasialla kärsittyään stressistä ja mielenterveysongelmista 2016 ISIS:n Brysselin lentokenttäiskun jälkeen. Vastaavia esimerkkejä eutanasian käyttämisestä mielenterveysongelmaisiin ihmisiin on lukuisia.
”Kun ihmisen oma tahto nostetaan nykyisessä poliittisessa keskustelussa tärkeimmäksi hyveeksi, niin eutanasialla ehdotetut rajat ovat vain väliaikaisia. Viestin tulee olla selkeä: Suomeen ei tule sallia eutanasiaa vaan korostaa elämää ja valoa tunnelin päässä”, KD Nuorten puheenjohtaja Jere Tuononen mainitsee.
Vaikka eutanasian kannattajat korostavat ihmisen omaa tahtoa, niin ajatus voi kääntyä päinvastoin. Mikäli erityisesti vanhemmille ihmisille tarjotaan eutanasiaa, niin he voivat kokea painetta sen valitsemiseen. Vanha ihminen voi kokea itsensä painolastiksi ja kulueräksi, josta yhteiskunta pääsee eroon eutanasialla.
Eutanasian loputtoman polun sijaan Suomen tulee luoda ihmisille toivoa ja kertoa jakamattomasta ihmisarvosta. Jokaisen ihmisen elämällä on merkitystä riippumatta siitä, mitä hän kulloinkin kokee elämässään. Jokaisella ihmisellä on merkitystä.
Terveydenhuollossa ihmisen elämän puolesta tulee taistella oli kyse sitten fyysisestä tai henkisestä sairaudesta. Lääkärinvala velvoittaa terveyden ylläpitämiseen, edistämiseen ja sairauksien parantamiseen.
KD Nuoret kannattaa Suomeen elämän ja valon kulttuuria, jossa eutanasian sijaan panostetaan laadukkaaseen saattohoitoon. Kaiken lääketieteellisen toiminnan keskiössä tulee olla elämän suojeleminen.
Lisätietoja:
Jere Tuononen
KD Nuorten puheenjohtaja
jere.tuononen@kdnuoret.fi