Blogit Muu

Nahkala: Tulipalojen sammuttamisesta kilpailukyvyn parantamiseen

EU:n oli määrä olla vuoteen 2010 mennessä maailman kilpailukykyisin ja dynaamisin tietoon perustuva talous. Näin maalailtiin luottavaisesti Lissabonin strategiassa vuonna 2000.

Neljä vuotta määräajan jälkeen ja kuusi vuotta finanssikriisin alkamisen jälkeen on EU-alueen talous edelleen polvillaan. EU ei ole pystynyt parantamaan kilpailukykyään verrattuna USA:han ja Aasian nopeasti kasvaviin talouksiin. Siinä missä USA:ssa talouden moottori on pyörähtänyt käyntiin finanssikriisin jälkeen, keräillään EU:n sisällä vielä palasia ja mietitään miten tässä näin kävi. Aasian talouksien murehtiessa kasvuprosenttien hidastumista kymmenestä prosentista lähemmäksi viittä prosenttia, jännitämme me EU-alueella ovatko tämän vuoden kasvuluvut edes asteikon positiivisella puolella. Kilpailukyvyn nostamiseen tähtäävien toimenpiteiden sijaan on EU:ssa keskitytty jäsenmaiden katastrofitalouksien paikkaamiseen ja tulipalojen sammuttamiseen pankkisektorilla. EU on pidetty pystyssä, mutta tulevaisuuteen ei ole pystytty panostamaan.

EU:n kilpailukyvyn vahvistamisen täytyy olla seuraavan europarlamentin tärkein tavoite. EU:n päätöksenteossa eurooppalainen idealismi on korvattava realismilla. Realismi tässä tapauksessa tarkoittaa sitä, että kaikkea EU lainsäädäntöä tulisi ohjata ajatus siitä miten EU:n alueella saadaan syntymään lisää työpaikkoja. Työpaikat syntyvät yrityksiin silloin kun ne voivat luottaa tulevaisuuteen ja tekevät tämän luottamuksen pohjalta investointeja. Viime vuosien aikana Euroopan parlamentti on luottamuksen vahvistamisen sijaan kuitenkin keskittynyt yritysten toimintaympäristön vaikeuttamiseen sääntelyn kautta. Rikkidirektiivi ja kuljetussektorin työaikadirektiivi toimivat hyvinä esimerkkeinä epäonnistuneesta sääntelystä.

Äänestäjän päätettävänä eurovaaleissa on kysymys siitä haluaako hän Brysseliin edustajia, joiden politiikan seurauksena EU-alueen yritysten toimintaedellytykset vaikeutuvat jatkuvasti vai haluaako hän Brysseliin edustajan, joka käärii hihat ja alkaa töihin kasvua rajoittavan sääntelyn purkamiseksi.

 

Andrei Nahkala
Valtiosihteeri, KTM, YTM
Eurovaaliehdokas

Lue myös

Ei vastauksia

    Vastaa

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.