Kannanotto

Kaikki Raamattua levittävät tahot tutkinnan kohteeksi

Päivi Räsäsen Raamattua siteeraavien ja tulkitsevien julkaisujen jouduttua toistamiseen tutkinnan kohteeksi KD Nuoret haluaa julkisesti huomauttaa, että Suomessa toimii taho, joka Räsästäkin merkittävästi laajemmassa mittakaavassa jakaa näitä kansanryhmää vastaan mahdollisesti kiihottavia tekstejä.

“Käsityksemme mukaan Suomen evankelis-luterilainen kirkko jakaa Raamattuja ja sen oppeja jatkuvasti ja huolestuttavan suuressa mittakaavassa. Esimerkiksi rippikoulun kautta Raamattuja on jaettu vuonna 2019 yli 45 000 15-vuotiaalle suomalaisnuorelle. Lisäksi Raamattua luetaan ja tulkitaan julkisissa jumalanpalveluksissa, joista myös osa lähetetään Suomen Yleisradion kanavilla, joka sunnuntai.”, valaisee KD Nuorten puheenjohtajaksi vuodelle 2020 valittu Annika Lyytikäinen.

KD Nuoret väittää, että Suomen evankelis-luterilaisen kirkon ohella myös monet muut tahot asettavat yleisön saataville, levittävät muutoin yleisön keskuuteen tai pitävät yleisön saatavilla Raamattuja, sen sisältöä ja tulkintoja. Tällaisia tahoja ovat KD Nuorten tietojen mukaan kaikki muutkin Raamattuun oppinsa perustavat kristilliset kirkot, mutta myös kirjakustantamot, kirjakaupat ja kirjastot.

KD Nuoret huomauttaa lisäksi, että perinteiseen kristilliseen oppiin kuuluu myös käsitys siitä, että kaikki ihmiset ovat syntisiä ja tarvitsevat parannusta. Tämä näkemys muistuttaa huolestuttavalla tavalla Päivi Räsäsen ulostuloja ja sitä voidaan ilmeisesti täten pitää vihapuheena ei vain vähemmistöjä, vaan koko ihmiskuntaa vastaan.

“Nyt tuulta purjeisiin ottanut tulkinta laista kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kaventaa sananvapautta. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, alkaako poliisille tulvia rikosilmoituksia ja nettivihjeitä myös muista Raamatun sisältöä levittävistä toimijoista. Mieluummin näemme tietysti, että lain tulkinta ei kaventaisi kaikille kuuluvaa sanan- ja uskonnonvapautta.” Lyytikäinen jatkaa.

KD Nuoret haluaa osoittaa tukensa puolueen pitkäaikaiselle kansanedustajalle, Päivi Räsäselle. Yksilönvapauksista vaikuttavimman, eli sananvapauden, tulee olla turvattu jatkossakin ja tätä vapautta rajoittavien ajojahtien on loputtava.

Lisätietoja:

Annika Lyytikäinen
KD Nuorten 2. varapuheenjohtaja
KD Nuorten puheenjohtaja 1.1.2020 alkaen

annika.lyytikainen@kdnuoret.fi
050 465 3361

Viljami Haavisto
KD Nuorten pääsihteeri
viljami.haavisto@kdnuoret.fi
050 543 9845

4 vastausta

 • Reply
  Kari Heinonen
  07/11/2019 at 08:54

  Toki minullakin ensimmäinen ajatus oli tyrmistys ja ajatuksissa sitä seuranneet sanavalinnat, mutta…Sitten muistui mieleeni Jeesuksen sanat; “Isä, anna heille anteeksi, sillä he eivät tiedä mitä tekevät.” Toivottavasti KD Nuoret ette sorru hyvin yleiseen, fb-sivujen juupas-eipäs kommentointiin, joka ei edistä hyvään lopputulokseen pääsemistä! Uskonnonvapaus ja siihen liittyvä sananvapaus ovat ensiarvoisen tärkeitä, ja niille pitää olla tilaa tulevaisuudessakin Valtakunnansyyttäjän ratkaisuista riippumatta.

 • Reply
  Antti Linkola
  07/11/2019 at 12:55

  Olematta mitenkään politiikassa mukana minusta kyllä näyttää siltä, että tutkinnoissa on kysymys tyylistä eikä sisällöstä. Onko käytetty kieli sen mukaista kuin asiayhteyteen kuuluu. Suorat siteeraukset parituhatta vuotta sitten kirjoitetun kreikan kielen suomennoksesta on arvioitava sen mukaan, miten ne istuvat sivistyneesti asiayhteyteensä. Parhaimmillaan selvitystyö voisi johtaa yhteisten pelisääntöjen sanoittamiseen niin että kaikki hyötyvät, myös kristityt. Arvelisin näin.

 • Reply
  Kaarlo Koimäki
  07/11/2019 at 17:00

  Hyvin oivallettu nuoret.

 • Reply
  Krista Lyyränen
  10/11/2019 at 20:33

  Hei. Ovela ja aiheellinen kannanotto. Jos kerran Päiviä syytetään kansan kiihottamisesta niin onko seuraava kirkko joka joutuu tarkasteluun?

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.