KD Nuoret hallituksen perhevapaamallista: Suomalaiset perheet eivät halua kiintiöitä perhevapaisiin

KD Nuoret tyrmää hallituksen tiistaina 16.2. esittelemän päivitetyn mallin perhevapaauudistuksesta. Uudistuksen tavoitteita lasten ja perheiden hyvinvoinnin sekä tasa-arvon lisäämisestä KD Nuoret pitää kannatettavina, mutta hallituksen tarjoamat lääkkeet ongelmaan ovat väärät. KD Nuoret muistuttaa hallitusta siitä, että Väestöliiton 2018 julkaiseman Perhebarometrin mukaan suomalaiset perheet nimenomaan toivovat lisää joustoja ja kiintiöiden karsimista perhevapaista.

“Hämmästelemme todella hallituksen röyhkeyttä asettua suomalaisten perheiden yläpuolelle. Siitä, että perheet haluavat päättää perhevapaista itse, on olemassa selkeää dataa. Voisi ajatella, että perheet itse tietävät hallitusta paremmin, mikä juuri heille on hyväksi.”, kommentoi KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen.

Perhevapaiden uudistamista tarvitaan. KD Nuoret tekisi siitä täysin kiintiöttömän. KD Nuorten mallin mukaan perheelle myönnettäisiin yhteisesti tietty määrä perhevapaapäiviä, joiden käytöstä perhe saisi päättää itse. Perhevapaan kustannukset jaettaisiin tasan huoltajien työnantajien kesken. Sitä, kumpi vanhempi on kotona, voisi vaihdella useamman kerran ja vanhemmat voisivat käyttää perhevapaapäiviä myös samanaikaisesti. Päiviä voisi luovuttaa myös esimerkiksi äiti- tai isäpuolelle tai isovanhemmille.

“Jaamme huolen siitä, että vanhemmuus usein epäreilusti huonontaa nimenomaan äidin työmarkkina-asemaa ja eläkekertymää. Ratkaisu tähän ei kuitenkaan löydy kajoamalla perheiden valinnanvapauteen vaan parantamalla työmarkkinoita ja tekemällä rakentavaa eläkepolitiikkaa. Kaiken päätöksenteon tulisi olla perhemyönteistä.” Lyytikäinen avaa. “Isien kiintiöittäminen kotiin luonnollisesti kaunistaa tilastoja, mutta uskomme, että kokonaisvaltaisen uudistuksen ja joustavan järjestelmän myötä isät entistä useammin hoitaisivat lasta kotona myös vapaasta tahdostaan.”

KD Nuoret toivoo, että tuoreet vanhemmat saisivat parempaa tukea töihinpaluuseen. Yksi konkreettinen parannus tapahtuisi tuomalla työpsykologit ja työllisyyspalvelut perhekuplaan eli neuvoloihin ja perhekeskuksiin. KD Nuoret on myös vuodesta 2018 ajanut vanhempien eläkkeisiin niinkutsuttua huoltajakertymää. Myös emopuolue otti huoltajakertymän ajaakseen puoluekokouksessa 2019.

Lisätietoja:

Annika Lyytikäinen,
KD Nuorten puheenjohtaja
annika.lyytikainen@kdnuoret.fi
+358 50 312 3037