Ylenmääräinen Yle leikkauspöydälle

Yleisradion kustannukset ovat kasvaneet kohtuuttoman suuriksi, koska sen ohjelmatarjonta ja palvelut ovat laajentuneet perustoimintojen ulkopuolelle. Yle ilmoitti vuoden 2021 kuluiksi 508,2 miljoonaa euroa. Tämä tekee noin 1,39 miljoonaa euroa jokaiselle vuoden päivälle tai 91,70 euroa jokaiselle Suomen kansalaiselle vauvasta vaariin.

”Julkisen talouden välttämättömissä sopeutustoimissa kaikki kivet on käännettävä”, KD Nuorten hallituksen jäsenet Riku Auerma ja Verneri Virtanen toteavat.

Harva kokee ongelmaksi Ylen korkeatasoisen uutistoiminnan, ajankohtaisohjelmat tai laadukkaat ulkomaiset sarjat, kuten Tanskalaisen maajussin. Yleltä löytyy kuitenkin paljon vähintäänkin kyseenalaisia lisäyksiä tarjontaan. Kalliit urheilutapahtumat, toimittajien ja tyhjäntoimittajien videopäiväkirjat ja podcastit, ylenmääräinen viihdesisältö, ”kantaaottavat” draamat marginaaliselle katsojakunnalle ja häiritsevän ideologissävytteinen nuorisosisältö. Nämä kaikki ovat asioita, jotka voitaisiin tarjota yksityisellä mediakentällä, eivätkä ne ole riittävän merkittäviä tullakseen rahoitetuksi veronmaksajan kukkarosta.

Nykymallissa Yleisradiolla ei ole mitään kannustinta keskittää toimintojaan oikeasti tärkeisiin tehtäviin, vaan vuosi vuodelta paisuva budjetti mahdollistaa säädyttömän toimintojen rönsyilyn. Yleisradiota ei tulisi säästökohteena unohtaa, varsinkin kun sieltä voitaisiin leikata kivuttomasti kohtalaisen merkittäviä summia vaikuttamatta kansalaisten elintasoon mitenkään.

KD Nuoret ehdottaa, että Yleisradion kustannusten kasvu pysäytetään, ja epäolennaiset toiminnot, palvelut ja ohjelmat karsitaan pois valikoimasta.

Lisätiedot

Riku Auerma
KD Nuorten hallituksen jäsen
riku.auerma@kdnuoret.fi
+358 45 6504832

Verneri Virtanen
KD Nuorten hallituksen jäsen
verneri.virtanen@kdnuoret.fi
+358 50 3748788