Yhteiskannanotto: Uskaltavatko nuoret enää osallistua politiikkaan?

Uskaltavatko nuoret enää osallistua politiikkaan?

Me allekirjoittaneet eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöjen puheenjohtajat tuomitsemme poliittisen väkivallan sekä sillä vihjaamisen. Viime viikkojen aikana mediassa on käyty keskustelua poliittisesta väkivallasta. Muun muassa Me emme vaikene! –mielenosoitukseen ilmestyi banderolli, jossa luki: “Jos jotain leikataan, leikataan Petteriltä ja Riikalta pää”. Viimeisimpänä uutisaiheeksi nousi entistä pääministeriä Sanna Marinia vastaan suunniteltu terroriteko, josta käydään oikeudenkäyntiä tällä hetkellä.

Me nuoret päättäjät olemme huolestuneita viime vuosien aikana tapahtuneesta poliittisen ilmapiirin kärjistymisestä. Olemme Suomessa voineet luottaa siihen, että politiikassa mukana olevien ei tarvitse pelätä turvallisuutensa puolesta. Tästä syystä viimeaikaiset tapahtumat ovat herättäneet meissä kauhistusta. Haluamme olla rakentamassa tuleville nuorille äänestäjille sekä päättäjille sellaista poliittista ilmapiiriä, johon kaikkien on turvallista osallistua.

Uskaltavatko nuoret enää osallistua politiikkaan, jos vastassa on vain vastakkainasettelua, valheellista leimaamista saati aito uhka oman turvallisuuden puolesta? Me Suomessa kamppailemme muutenkin sen kanssa, miten nuoria saataisiin houkuteltua äänestämään sekä mukaan puoluetoimintaan.

Haluamme edistää sellaista poliittista ilmapiiriä, jossa keskitytään puhtaasti asioihin ja niistä keskustelemiseen sen sijaan, että keskustelun osapuolia jatkuvasti epäinhimillistetään. Me uskomme, että räväkkääkin keskustelua pystytään käymään ilman, että keskustelukumppanista esitetään valheellisia väittämiä tai uhataan väkivallalla.

Lopulta jokaisella politiikkaan osallistuvalla henkilöllä ja puolueella on vastuu poliittisesta ilmapiiristä. On yhteinen velvollisuutemme pitää keskustelu asiallisena ja välttää turhaa polarisointia.

Rakentavan keskustelun puolesta,

Ida Leino
Kokoomusnuorten puheenjohtaja
ida.leino@kokoomusnuoret.fi
050 3235 693

Lauri Laitinen
Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja
puheenjohtaja@ps-nuoriso.fi
040 049 0200

Aleksi Sandroos
Keskustanuorten puheenjohtaja
Aleksi.sandroos@keskustanuoret.fi
040 082 6363

Ami Rinta-Valkama
KD Nuorten puheenjohtaja
ami.rinta-valkama@kdnuoret.fi
040 753 5076

Iina Ilmarinen
Liike Nyt Nuorten puheenjohtaja
iina.ilmarinen@liikenytnuoret.fi
050 529 3838