KD Nuorten vuosikokous: Kiinan toimia tarkasteltava suoraselkäisemmin

Kiinan intressit Euroopassa ovat lisääntyneet. Kiina on halunnut laajentaa vaikutusvaltaansa Euroopan rajojen sisäpuolella. Intressit ovat konkretisoituneet esimerkiksi halukkuutena sijoittaa alueen merkittäviin infrastruktuuriprojekteihin, kuten 5G-verkon rakentaminen Suomessa.

Kiinan toimet, kuten mielipidevaikuttaminen ja vakoilu, ovat painostavia. Ne ovat omiaan vaikuttamaan Euroopan valtioiden autonomiaan. Mikäli Kiinan toimien sallitaan jatkuvan, voi se vaikuttaa eurooppalaisten valtioiden kykyyn tehdä itsenäisiä päätöksiä.

”Muuttunut turvallisuustilanne maailmalla vaikuttaa väistämättä myös Suomen valtion integriteettiin. Mikä estää Kiinaa jatkamasta toimintaansa, jos kukaan ei uskalla ääntään korottaa? Toiveena olisi, että ulkoministeri Pekka Haavistolla tai vaikka poliisiministeri Krista Mikkosella olisi kanttia reagoida tilanteeseen.”, toteaa KD Nuorten 2. varapuheenjohtaja Mikael Plomp.

Uhkaavat toimet ovat koskettaneet myös Suomea. Tämä näkyi viimeisimmäksi eduskunnan tietomurrossa, jonka takana olivat kiinalaiset toimijat. KD Nuoret vaatii, että Suomi huomioi painokkaammin ja johdonmukaisemmin Kiinan vaikutukset Suomeen ja selvittää mahdollisia toimia Kiinan vaikutuksen hillitsemiseksi.

Lisätietoja

Mikael Plomp
KD Nuorten 2. varapuheenjohtaja
+358 44 2804084