KD Nuorten vuosikokous: Jumalanpilkka pois rikoslaista

KD Nuorten vuosikokous katsoo, että rikoslain 17 luvun 10 §:ä tulisi muuttaa siten, että sen ensimmäinen kohta poistetaan täysin.

Kohdassa todetaan, että henkilö on tuomittava uskonrauhan rikkomisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi, jos hän“julkisesti pilkkaa Jumalaa tai loukkaamistarkoituksessa julkisesti herjaa tai häpäisee sitä, mitä uskonnonvapauslaissa tarkoitettu kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta muutoin pitää pyhänä”

Kyseessä on lainkohta, jolla suojataan itse jumalaa. KD Nuorten silmissä jumalat tai uskontojen muut pyhät hahmot eivät tarvitse rikoslain suojaa.

”Kannatamme laajaa sananvapautta. Se sisältää myös uskontojen ja niiden pyhänä pitämien asioiden, kuten jumalien vahvan kritisoinnin. Uskonnonvapaus toimii myös siten, että on oikeus kritisoida uskontoja”, KD Nuorten puheenjohtaja Ami Rinta-Valkama toteaa.

KD Nuoret katsoo, että lailla suojataan uskontoryhmien kohtaamaa syrjintää riittävällä tavalla ilman nykyistä jumalanpilkkaakin koskevaa lainkohtaa. Sen sijaan ne asiat, joita uskonnot pitävät pyhinä, eivät tarvitse lain erityistä suojaa.

”Kristinuskoahan kyseinen pykälä ei ole suojannut enää moneen vuosikymmeneen, eikä se ole ollut ahkerassa käytössä muidenkaan uskontojen suojana erityisen usein. Pykälän muuttaminen asettaisi kuitenkin uskonnot ja muut aatteet samalle viivalle”, Rinta-Valkama huomauttaa.

KD Nuorten vuosikokous esittää, että jumalanpilkka poistetaan rikoslaista osana uskonrauhan rikkomisen pykälää.

Lisätiedot:

Ami Rinta-Valkama
KD Nuorten puheenjohtaja
ami.rinta-valkama@kdnuoret.fi
040 753 5076