KD Nuorten vuosikokous: Tasa-arvoa minimivarallisuuden kautta – kansalaisrahasto Suomeen!

KD Nuorten vuosikokous esittää, että Suomessa säädettäisiin viime aikoina puhuttaneen varallisuuskaton sijaan minimivarallisuudesta. Käytännössä tämä toteutettaisiin nk. kansalaisrahaston kautta rahastoimalla jokaiselle syntyvälle lapselle verovaroin 2000 euroa, jonka henkilö voi 18 vuotta täytettyään saada tuottoineen käyttöön kohdatessaan elämässä suurempia vastoinkäymisiä.

Tällä hetkellä vain ne lapset, joiden vanhemmilla on mahdollisuus ja halu säästää lapsilleen, pääsevät hyötymään korkoa korolle -ilmiöstä. Rahastoimalla tulevaisuudessa jokaiselle suomalaiselle syntymäpäivälahjaksi 2000 euroa voisimme pienin yhteisin kuluin huolehtia siitä, että jokaisella on säästöjä pahan päivän varalle”, KD Nuorten puheenjohtaja Annika Lyytikäinen perustelee.

Käytännössä rahastoidun summan saisi nostaa käyttöönsä tilanteissa, joissa henkilö joutuu esimerkiksi pitkäaikaistyöttömäksi, sairaseläkkeelle tai ryhtyy omaishoitajaksi. Nostetusta summasta maksettaisiin normaalisti pääomaveroa. Jos henkilö jää eläkkeelle eikä ole siihen mennessä joutunut kajoamaan rahastoonsa, voitaisiin rahastosta maksaa hänelle kuukausittain kohtuullista lisää eläkkeeseen.

Sen lisäksi, että kansalaisrahasto luo tasa-arvoa yksilöiden välille, parantaa se myös sukupolvien välistä taloudellista tasa-arvoa. ”Rahasto loisi toivoa ja taloudellista vakautta tuleville sukupolville, joiden maksettavaksi on lankeamassa ennätyssuuri valtion velka.

Lisätietoja:

Annika Lyytikäinen,
KD Nuorten puheenjohtaja
annika.lyytikainen@kdnuoret.fi
+358 50 312 3037