KD Nuorten vuosikokous: Vahvempaa EU:n ulkopolitiikkaa maailmanpolitiikan murroksen keskellä
BRICS-maiden (Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina, Etelä-Afrikka sekä uudet jäsenet kuten Iran, Egypti ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat) liittouma on noussut haastamaan länsimaiden johtaman kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestyksen. Tämä taloudellinen ja geopoliittinen ryhmittymä edustaa jo yli 40 prosenttia maailman väestöstä ja yli kolmasosaa globaalista BKT:sta. Ryhmän jäsenmaat, jotka tunnetaan usein autoritaarisesta hallintotavastaan ja sosiaalisista epäkohdistaan, pyrkivät rakentamaan itsenäistä talousjärjestelmää ja edistämään uusia globaaleja valtasuhteita.
”Olemme järjestönä huolissamme, että kehitys horjuttaa länsimaisten, eurooppalaisten ja juutalaiskristillisten arvojen, kuten demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen, asemaa maailmanpolitiikassa”, toteaa KD Nuorten puheenjohtaja Jere Tuononen.
KD Nuoret vaatii, että Euroopan unionin tulee vastata maailmanpolitiikan murrokseen aktiivisella ja yhtenäisellä ulko- ja kauppapolitiikalla, joka turvaa demokraattisten arvojen merkityksen ja lisää Euroopan globaalia painoarvoa. EU:n tulee käydä aktiivista kahdenvälistä vuoropuhelua valikoitujen BRICS-maiden, kuten Brasilian ja Etelä-Afrikan kanssa demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion edistämiseksi.
”Siteiden parantaminen yksittäisten BRICS-jäsenmaiden kanssa suitsii BRICS-yhteisön vallan kasvua kokonaisuutena ja vähentää erityisesti Venäjän ja Kiinan valtaa”, Tuononen linjaa.
EU:n tulee lisäksi vahvistaa strategista autonomiaansa ja energiaomavaraisuuttaan lisäämällä investointeja uusiutuviin energialähteisiin, kuten vetyteknologiaan, ja vähentämällä riippuvuutta BRICS-maiden raaka-aineista. EU:n tulee myös kehittää omaa teknologista osaamista ja logistiikkaketjujaan, jotta BRICS-maiden hallitseva asema kriittisillä aloilla, kuten puolijohteissa ja akkuteknologiassa, vähenee.
KD Nuoret näkee myös, että kehitysyhteistyön resursseja tulisi suunnata köyhyyden ja epävakauden vähentämiseen niillä alueilla, joissa BRICS-maiden vaikutusvalta voi heikentää demokraattisia arvoja. EU:n kykyä solmia strategisia kumppanuuksia kehittyvien maiden kanssa tulee kehittää erityisesti Afrikassa ja Aasiassa, jotta BRICS ei monopolisoisi niiden taloudellista ja poliittista kehitystä.
KD Nuoret uskoo, että BRICS-liittouman laajeneminen on merkki siitä, että kansainvälisessä politiikassa tarvitaan nyt enemmän yhtenäisyyttä ja strategista ajattelua. Euroopan ja Suomen on otettava aktiivinen rooli sääntöpohjaisen maailmanjärjestyksen turvaamisessa, jossa demokraattiset arvot ja ihmisoikeudet pysyvät etusijalla. Samalla on tärkeää varmistaa, että BRICS-maiden nousu ei johda maailman jakautumiseen eri leireihin, vaan rakennetaan vuoropuheluun ja rauhaan perustuvaa kansainvälistä järjestystä.