Perinnön vastaanottamista ei tulisi verottaa! 

Perinnön vastaanottamista ei tulisi verottaa! 

Onko sinusta oikein, että kuoleman ja surun keskellä ihmisten kovalla työllä ansaittua omaisuutta verotetaan? 

Hallitusohjelmassa mainitaan, että Suomessa tulisi selvittää perintöveron korvaamista luovutusvoittojen verotuksella. Perintö- ja lahjavero on ollut olemassa vuodesta 1919 lähtien ja sitä on perusteltu verotulojen keräämisellä valtion tarpeisiin. Mieleeni juolahtaa ajatus siitä, että perintövero on vasemmistolainen keino verottaa rikkaita. Suomessa on jo muutenkin todella raskas progressiivinen ansiotuloverotus, joten käytännössä ihmisten kerryttämä omaisuus verotetaan kahdesti ensin henkilön verotuksella ja sitten kuoleman hetkellä. Valtiolle ei kuulu ihmisten kovalla työllä hankittu omaisuus! 

Nykyisillään perintöveroon liittyy ongelma sen oikeudenmukaisuudesta ja moraalinen ongelma liittyen sen ajankohtaan. Kuoleman hetki on raskas omaisille, jolloin perintöveron ajoitus on epäinhimillinen. Monelle leskelle ja pitkään naimisissa olleelle on raskasta tehdä perunkirjoitus ja miettiä perintöverotusta. Luovutusvoittovero mahdollistaisi ja parantaisi perillisten asemaa, sillä silloin veroa on maksettava vasta myymisen hetkellä. Tammikuussa Uutissuomalaisessa tehdyn gallupin mukaan enemmistö suomalaisista kannattaa perintöveron korvaamista luovutusvoittoverolla. 55 prosenttia korvaisi perintöveron luovutusvoittoverolla, 14 prosenttia ei korvaisi ja 31 prosenttia ei osaa ottaa asiaan kantaa.  

Perintöverotuksen poisto hyödyttäisi valtaosaa suomalaisista. Suomalaisten merkittävin varallisuuden muoto on oma asunto, jonka osuus kotitalouksien reaali- ja rahoitusvaroista oli vuonna 2023 noin 45 prosenttia. Suomen perintö- ja lahjaverotuksesta on tehty hyvin monimutkaista ja käytännössä ainoastaan rikkailla on mahdollisuus pienentää lahja- tai perintöveron määrää verosuunnittelulla. Varakkailla henkilöillä on paremmat mahdollisuudet hyödyntää hallintaoikeusvähennystä, jättää ennakkoperintöjä yli sukupolvien tai antaa lahjoja systemaattisesti pitkän aikavälin aikana. Pieni- ja keskituloisilla, joiden omaisuus on yleensä kiinni omassa asunnossaan, on vaikeampaa hyödyntää perintö- ja lahjaveron  suomia verosuunnittelun ominaisuuksia. 

Perinnönjaon yhteydessä varakkaat ovat myös paremmassa asemassa. Perinnön  yhteydessä suuri osa saadusta omaisuudesta on epälikvidiä, jota on vaikea osittaa. Ihmisten on hyvin vaikeaa maksaa perintöveroa nopeasti, jos he eivät peri myös käteistä tai likvidiä omaisuutta. Perintötilanteet voivat pakottaa kiinteän omaisuuden, kuten kiinteistöjen tai asunto-osakkeiden myymiseen. Lainan ottaminen perintöveron maksamiseen on epäeettistä ja luovutusvoittovero malli välttäisi tällaiset tilanteet. On järjetöntä verottaa ihmisiä vaikean maksukyvykkyyden hetkellä. Luovutusvoittoveroon  siirtyminen tuottaisi pitkällä aikavälillä valtion kassaan enemmän verotuloja, kun ihmiset maksaisivat veroja vasta silloin, kun perinnönsaajalle syntyisi maksuvalmiutta. 

Ruotsissa ja Norjassa perintö- ja lahjaveroon liittyviä ongelmia ei enää ole ollut, kun perintö- ja lahjavero poistettiin Ruotsissa vuonna 2004 ja Norjassa vuonna 2014. Ruotsissa perintö- ja lahjaveron poiston jälkeen luovutusvoittoveron kasvu on kompensoinut merkittävästi tai kokonaan perintö- ja lahjaveron tuotot. Ruotsin mallissa veroa maksetaan vasta, kun saatua perintöä myydään. Ruotsissa yleinen luovutusvoiton veroprosentti on 30, mutta oman asunnon luovutusvoittovero on vain 22  prosenttia. Ruotsissa oman asunnon myynnistä saatu luovutusvoitto voidaan jättää verottamatta, mikäli myyntituotot käytetään uuden asunnon hankintaan. 

Ruotsissa on koettu perintöveron poiston hyödyt erityisesti yritysten sukupolvenvaihdostilanteissa. Suomessa erityisen hankalaa perintö- ja lahjavero on perheyritysten sukupolvenvaihdosten kannalta, sillä ne heikentävät yrityksen mahdollisuutta kasvaa. Perintötilanteissa henkilöt ovat joutuneet kustantamaan sukupolvivaihdoksen merkittävällä osalla yrityksen osingoista tai ottamalla lainaa. Nämä lisäosingot tai lainat ovat pois yrityksen kyvystä tehdä investointeja tai työllistää uusia työntekijöitä. Jos Suomessa poistettaisiin perintö- ja lahjavero, tulisi luonnollisesti luovutusvoittoveron tuotto kasvamaan. Uudistuksessa tulisi kuitenkin uudelleentarkastella luovutusvoittoverotuksessa hankintahintaa tai hankintameno-olettamaa ja mahdollisesti laskea sitä. Lisäksi pitäisi muuttaa myös nykyinen käytäntö koskien oman asunnon luovutusvoiton verovapautta kahden omistusvuoden jälkeen. 

Jos suomalaiset eivät tahdo poistaa perintö- ja lahjaveroa, näkisin hyväksi, että nykyistä  perintöveroakin voitaisiin muuttaa sellaisissa tilanteissa, joissa perittävällä henkilöllä ei ole aviopuolisoa, omia lapsia tai vanhempiaan tai aviopuolison lapsia. Siinä tapauksessa tulisi sisarusten kuulua ensimmäiseen veroluokkaan, koska he ovat siinä tapauksessa perittävän henkilön lähimpiä sukulaisia. 

Olisiko nyt, hyvä hallitus, viimein aika ottaa mallia Ruotsin ja Norjan  luovutusvoittoveromallista ja poistaa perintö- ja lahjavero ja toimia hallitusohjelman lausunnon mukaan? Pian kevään puoliväliriihessä olisi mahdollinen paikka tehdä tästä  asiasta viimein ratkaisuja, joista Sipilän hallituksenkin aikana oli puhetta.

Kirjoittaja: Emil Silventoinen, KD Nuorten hallituksen jäsen