Blogit

Välimeren pelastusoperaatiot ovat epäonnistuneet

Viime vuosina on toteutettu laajoja pelastusoperaatioita Välimerellä. Salakuljettajien avulla Eurooppaan siirtyviä siirtolaisia on pyritty pelastamaan kuolemalta. Tuoreet tilastot osoittavat, että operaatiot ovat epäonnistuneet päätavoitteissaan, koska pelastustoimien alkamisen jälkeen selvästi aikaisempaa enemmän siirtolaisia on kuollut Välimerellä.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kertomien tietojen mukaan vuonna 2012 kuoli 500 siirtolaista ja vuonna 2013 700 siirtolaista matkalla Eurooppaan. Sen sijaan varsinaisten pelastusoperaatioiden alkamisen jälkeen vuonna 2014 kuoli 3279 ja tämän vuoden elokuuhun mennessä on kuollut jopa 3250 siirtolaista salakuljetusten yhteydessä Välimerellä.

Pelastusoperaatiot sekä monissa Euroopan maissa vain väljästi toteutetut karkotukset ovat lisänneet myös elintasopakolaisten houkutusta hakeutua vaarallisia reittejä pitkin Eurooppaan. Salakuljettajat ja salakuljetetut tietävät, että jo muutaman kymmenen merimailin päässä, esimerkiksi Libyan rannikosta, alkaa alue, johon Euroopan unionin pelastusoperaatiot ulottuvat. Salakuljettaminen Eurooppaan on nykyään entistä helpompaa.

Euroopan velvollisuus on estää kuolemat ja auttaa hädässä olevia. Kuolemien, ihmiskaupan ja salakuljetuksen estämiseksi on kuitenkin vain yksi lääke: ihmissalakuljettajien laivat on käännytettävä takaisin lähtösatamiin ja turvapaikkahakemukset on käsiteltävä paikan päällä Pohjois-Afrikassa, jotta ihmiselämät eivät vaarannu vaarallisella reitillä Välimereltä Eurooppaan. Laittomat siirtolaiset on palautettava päättäväisesti takaisin lähtömaahansa ja näin vietävä ihmissalakuljettajilta toimintamahdollisuudet.

 

Juha Richter
KD Nuorten hallituksen jäsen

Lue myös

Ei vastauksia

    Vastaa

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.