Uutiset

Turvapaikanhakijoiden rokottamista tehostettava Euroopassa

KD Nuorten aloite rokotusohjelmien tarkistamisesta hyväksyttiin Euroopan kansanpuolueen nuorisojärjestössä YouthEPP:ssä

Monet Eurooppaan saapuvat turvapaikanhakijat ovat lähtöisin alueilta, joissa esiintyy reilusti infektiosairauksia kuten tuberkuloosia ja poliota. Samalla monissa Euroopan maissa on viime vuosikymmenten aikana päivitetty rokoteohjelmia.

Useiden maiden ohjelmissa ei suositella enää rokottamista tuberkuloosia vastaan eikä poliorokotteen tehostamista aikuisissa. Esimerkiksi Suomessa vauvojen tuberkuloosirokotukset lopetettiin riskiryhmiä lukuun ottamatta jo vuonna 2006.

Euroopassa on viime aikoina esiintynyt pieniä epidemioita, joissa infektiolähteenä on ollut turvapaikanhakija. Eurooppaan saapuvissa turvapaikanhakijoissa on todettu merkittävästi infektiosairauksia kuten esim. tuberkuloosia.

KD Nuorten aloitteessa vaaditaan, että nykyiset rokotusohjelmat tarkistetaan uudelleen mm. tuberkuloosirokotteen ja poliorokotteen tehostamisen osalta. Erityisesti saapuvien siirtolaisten ja pakolaisten osalta rokottamista on tehostettava. ”Näillä toimenpiteillä epidemiariskit vähenisivät selvästi”, aloitetta eteenpäin viemässä ollut lääkäri Juha Richter taustoittaa.

Aloite hyväksyttiin Euroopan kansanpuolueen nuorisojärjestön YouthEPP:n kokouksessa viime viikonloppuna. Järjestö toimittaa aloitteen eteenpäin Euroopan komissiolle.

Lisätiedot:

Juha Richter
KD Nuorten hallituksen jäsen (2014-2015)
juha.richter@gmx.eu
+358 46 641 7314

Remo Ronkainen
puheenjohtaja, KD Nuoret
remo.ronkainen@kdnuoret.fi
+358 50 595 8819

Lue myös