Arvosana Blogit Kansainvälinen politiikka Ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Populismi ja huutelu eivät ratkaise pakolaiskriisiä

Viime vuoden loppupuolella Suomen julkisessa keskustelussa ykköspuheenaiheena oli pakolaiskriisi. Aiheesta on kirjoitettu, puhuttu ja jopa huudettu valtavasti. Tunteet ovat kuumenneet. Kansalaiset ovat jakautuneet kysymyksessä, ja vastapuolta on monesti vaikea kuunnella.

Keskustelua turvapaikanhakijoista ja pakolaisista vaikeuttaa entisestään se, että pakolaiskriisi on äärimmäisen monisyinen ja monimutkainen ongelma. On selvää, ettei siihen löydy yhtä yksinkertaista ratkaisua, vaikka sellaista jotkut vaativatkin.

Mitä KD Nuorilla on sanottavana tähän populismin värittämään keskusteluun? KD:n varapuheenjohtaja Tommy Björkskog muotoili KD-lehden (24.10.2015) kolumnissaan mainiosti: ”Tarvitsemme maahanmuuttopolitiikkaa, jossa on sekä järkeä että sydäntä.” Lause kuulostaa hyvältä, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa?

Kristillisdemokratian ytimessä on lähimmäisenrakkaus. Tästä seuraa automaattisesti se, että hädässä olevia tulee auttaa. Oikeudenmukaista olisi, jos apu suunnattaisiin ensisijaisesti suurimmassa hädässä oleville. Emme saa tyytyä hyvään omaantuntoon, joka tulee turvapaikanhakijoiden auttamisesta, jos tämän takia miljoonat Lähi-idän pakolaisleireillä elävät jäävät ilman apua.

KD on esittänyt kiintiöpakolaisjärjestelmän kehittämistä ja pakolaiskiintiön tuntuvaa korotusta. Jos kaikki EU-maat toimisivat näin, pakolaisleireille kantautuisi viesti, että sieltä on mahdollista päästä pois ilman vaarallista ja laitonta matkaa Eurooppaan.

KD Nuoret on lisäksi vaatinut vastaanottokeskusten perustamista Euroopan ulkorajoille. Turvapaikkahakemukset voitaisiin käsitellä siellä, ja siirto Eurooppaan tapahtuisi vasta myönteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen. Näin ihmissalakuljetus ja kuolemat Välimerellä vähenisivät.

On totta, että ihmisiä tulisi ensisijaisesti auttaa heidän kotimaassaan, mutta se ei saa tarkoittaa sitä, että laiminlyömme kansainväliset velvoitteemme niitä turvapaikanhakijoita kohtaan, jotka ovat jo täällä. Heitäkin on autettava.

Tässä on joitakin ajatuksia siitä, mitä järjen ja sydämen maahanmuuttopolitiikka voisi olla. Kristillisdemokraatteina haluamme tehdä viisasta politiikkaa, jota ei voi välttämättä pukea yksinkertaisiin populistisiin iskulauseisiin. Viisas politiikka ei välttämättä aina tuo räjähdysmäistä kannatusloikkaa, mutta nousua populismilla emme haluaisikaan.


Markus Metsala
KD Nuorten 1. varapuheenjohtaja
markus.metsala(at)kdnuoret.fi

Ei vastauksia

    Vastaa

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.