Arvosana Blogit

Perhe vai ura – vai molemmat?

Kestävyysvaje mietityttää. Olen nuori nainen joka on juuri mennyt naimisiin, ja mielestäni tämän jälkeen seuraava vaihe on lasten teko. Olen myös 20-vuotias opiskelija, tavoitteena valmistua vuonna 2018. Valmistumisen jälkeen haluaisin kohota urallani ja toimia joskus johtotehtävissä. Miten saan yhdistettyä nämä kaksi maailmaa, perheen ja uran?

Uutisissa pistää silmään Suomen kasvava kestävyysvaje ja ikääntyvä väestö. Kestävyysvajeella kuvataan väestön ikääntymisen takia kasvavia julkisia menoja. Esimerkiksi jos hedelmällisyysluku, eli lapsimäärä, jonka naiset keskimäärin saavat elämänsä aikana, olisi kasvanut vuonna 2010 0,5:llä, kestävyysvajetta saataisiin kurottua 2 miljardilla eurolla.

Vinouma pahenee edelleen, mutta lapsiluvun kasvaminen ainakin hidastaisi kestävyysvajeen kasvua. Lasten hankintaan ei kuitenkaan hirveästi rohkaista – mediakin kannustaa uran luomiseen ja lastenteon lykkäämiseen. Nyt hallituskin leikkaa perheiltä. Pienituloinen pariskunta miettii ehkä toiseen kertaan, onko heillä varaa hankkia lapsia tai romahtaako elintaso perheen kasvamisen myötä.

Vielä viisi vuotta sitten hedelmällisyysluku oli lähes 1,9. Vaikka luku on sittemmin laskenut noin 1,65:een, suomalaisten mielestä ihanteellinen lapsiluku pyörii kahden ympärillä. Suomalaiset siis haluavat lisää lapsia, mutta pieneen lukuun vaikuttavat mm. taloudellinen tilanne ja lasten hankinnan lykkääminen liian myöhäiseksi.

Nuorena ihmisenä koen olevani osavastuussa siitä, että Suomen velkakierre saadaan loppumaan. Olen tulevaisuuden veronmaksaja. Pitäisi valmistua nopeasti ja päästä työelämään. Otsikoissa kerrotaan menestyvän urheilijan keskittyvän uraansa eikä hankkivan lapsia, vielä. Itselleni kuitenkin perhe on aina ollut tärkeä ja haluaisin joku päivä olla äiti. Kumpi on oikea polku? Urapolku vai polku äitiyteen?

KD on perheiden puolella, joten meidän tulisi viestittää, että on OK hankkia lapsia. Lasten hankkimisesta pitää tehdä mediaseksikästä, varsinkin kun sillä on positiivinen vaikutus kansantalouteemme. Perheenlisäystä suunnittelevien pitäisi saada kokea tekevänsä hyvää sen sijaan, että he pelkäävät tuottavansa menoja valtiolle tai pohtivat omaa taloudellista tilannettaan. Lasten hankkiminen on hyvä ja onnellinen asia.

Nelli-Maria Sarasmaa
KD Nuorten 2. varapuheenjohtaja
nelli-maria.sarasmaa@kdnuoret.fi

Ei vastauksia

    Vastaa

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.