Arvosana Blogit

Nykypäivän taistelua ei voiteta miekalla

Kauan sitten Suomessa eli kolme muskettisoturia. He puolustivat miekoillaan sorrettujen työntekijöiden oikeuksia. Heidän maineensa kasvoi niin nopeasti, että pian heitä kunnioitettiin kaikkialla – heidän mielipiteensä kirjattiin lakiin, heidän lapsensa pääsivät suurimpien puolueiden korkeisiin asemiin ja heidän ajatuksensa sanelivat koko kansan työehdot. Sotureiden nimet olivat Akava, SAK ja STTK.

Kukaan fiksu ihminen ei kiistänyt heidän urotekojaan. Miekoillaan kolme muskettisoturia puolustivat meitä kaikkia. Mutta maailma muuttui… Kaikkien yllätykseksi piilaaksossa insinöörit kehittivät tietokoneita, idea lähti lentoon ja pian taskumme täyttyivät iPuhelimilla. Toisen Valtakunnan armeija yhdisti maailman kansalaiset avaamalla luomansa sisädataverkon.

Vuosikymmenessä maailma muuttui niin, ettei muskettisotureiden tehtävänä enää ollutkaan pelastaa veljiään paikallisten porvareiden kynsistä, vaan myös muiden maiden tehokkaalta työskentelyltä ja nopealta reagoinnilta markkinoiden muutoksiin. Muskettisotureiden miekat olivat kankeita digiajan taisteluihin. Valitettavasti soturit olivat niin kiintyneitä aseisiinsa, että niiden päivittämisen sijaan he sulkeutuivat muistoihinsa vetäen mukanaan valtakunnan päättäjiäkin.

Ja Suomi, IT-alan edelläkävijä, jäi kehityksestä jälkeen. Säilytettiin korkeat lomarahat, pitkät lomat, korkeat työttömyysedut sekä laaja valikoima lakiin kirjattuja oikeuksia. Samalla maksettiin kovaa hintaa velkaantumalla ja menettämällä työpaikkoja. Muskettisotureiden taistelu oli kutistunut koko kansan edun ajamisesta oman porukan puolustamiseen. Kynsin ja hampain etuuksistaan kiinni pitäneet soturit ajoivatkin valtakunnan ojaan.

Entä nyt? Kuten kaikkiin hyviin satuihin, tähänkin kuuluisi onnellinen loppu.

Toivottavasti se on tämä: Muskettisoturit huomasivat, että heidän kautensa oli ohi. He ottivat kunniamerkkinsä, laittoivat miekkansa lasivitriiniin ja antoivat tilaa nuoremmille. Ja he vanhenivat arvokkaasti seuraten, miten seuraava sukupolvi pystyi puolustautumaan tehokkaammin muuttuvassa maailmassa – ei miekan ja pakkolakien avulla, vaan korkean koulutuksen ja innovaatioiden voimalla.

Näin kolme muskettisoturia suoritti viimeisen tehtävänsä, sen kaikista vaikeimman: He luopuivat asemastaan luottaen siihen, että se valtakunta, jota he olivat itse olleet rakentamassa, löytäisi jatkossa itse uusia menestyksen polkuja.

Jyri Soria
KD Nuorten 1. vpj (2014-2015)

Ei vastauksia

    Vastaa

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.