Uutiset

KD Nuoret: Veikkauksen toiminnan on muututtava, jos monopoli halutaan säilyttää

Suomen Kristillisdemokraattiset (KD) Nuoret katsoo, ettei Veikkauksen nykyinen toiminta edesauta rahapeleistä aiheutuvien haittojen ehkäisyä, eikä oikeuta sen monopoliasemaa.

Kymmenet tuhannet rahapeliriippuvuudesta kärsivät suomalaiset tuottavat suuren osan Veikkauksen vuosi vuodelta kasvavasta voitosta. Monopoliasemaa perustellaan pelaamisesta aiheutuvien haittojen ehkäisyllä, mutta Veikkaus pyrkii jatkuvasti tekemään parempaa tulosta tarjoamalla enemmän mahdollisuuksia pelaamiseen. Suuremman voiton tavoittelu ja pelaamisen laajamittainen mainostaminen ovat ristiriidassa haittojen ehkäisyn kanssa. Pelaamisen lisääntyessä on selvää, että myös siitä aiheutuvat haitat lisääntyvät.

Rahapelihaitat keskittyvät pääsääntöisesti huono-osaisille, kun taas merkittävä osa Veikkauksen tuotoista ohjautuu järjestöjen ja muiden toimijoiden kautta hyväosaisten hyödyksi.

“Rahapeleistä saatava tuotto on käytännössä vero, joka kohdistuu pienituloisiin. Toisin kuin veroin kerätyistä varoista, ei Veikkauksen tuottojen jakamisesta päätetä valtion budjetissa”, toteaa KD Nuorten puheenjohtaja Aleksi Sarasmaa. “Veikkaus ei ole kyennyt ehkäisemään riittävästi rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja, eivätkä sen nykyiset toimintatavat oikeuta sen monopoliasemaa. Mikäli monopoliasema halutaan säilyttää jatkossa, tulee Veikkauksen toiminnan muuttua. Muussa tapauksessa on monopoli purettava ja markkinat avattava vapaalle kilpailulle.”

KD Nuoret vaatii, että Veikkauksen tulee lopettaa rahapelien laajamittainen mainostaminen. Sen rahapeleistä saatavista tuotot tulee muun julkisen rahan tavoin tulouttaa suoraan valtion budjettiin. Veikkauksen on pyrittävä pontevammin ehkäisemään rahapelaamisen aiheuttamia haittoja esimerkiksi vaatimalla pelaamiseen pakollinen tunnistautuminen ja vähentämällä peliautomaattien määrää merkittävästi. Veikkauksen tulee antaa sen keräämä kuluttajadata tutkijoiden käyttöön, jotta pelaamisen vaikutuksia voidaan arvioida riippumattomasti. Lisäksi Veikkauksen tuotoista entistä suurempi osa tulee ohjata rahapelihaittojen ennaltaehkäisyyn.

Lisätiedot:

Aleksi Sarasmaa
KD Nuorten puheenjohtaja
+358 505 127 523
puheenjohtaja@kdnuoret.fi

Lue myös

2 vastausta

 • Reply
  Miikka Korpiranta, Helsingin KD Nuorten varapuheenjohtaja
  26/01/2018 at 11:13

  Allekirjoitan näkemyksen peliriippuvaisten ongelmasta, mutta lähtökohtaisesti ongelma oli jo olemassa ray:n aikana, kun yökerhoissa tarjotaan pelejä humalatilassa oleville eivätkä pelinhoitajat estä pelaamista tai kun kasinolla myydään alkoholia muutenikin ylivarojen pelaaville. Humalatila lisää riskikäyttäytymistä ja yli varojen pelaamista. Sen sijaan kaupoissa ja huoltoasemilla on parempi kontrolli alaikäisten tai humalassa olevien valvontaan eikä automaatit yleensä ole niin helppoja kohteita tuhlata suuria summia kuin pelipöydät. Toinen lukunsa kokonaan on arvat ja muut veikkauspelit, joiden valvonta onnistuisi jokakertaisen tunnistautumisen vaatimisen pelejä pelattaessa.
  Millaisia keinoja peliriippuvuuden ehkäisyyn, valvontaan ja hoitoon hra puheenjohtaja etsii ja tarjoaa?
  Hyvä kannanotto! 🙂

 • Reply
  Petteri Karhukorpi
  27/01/2018 at 07:09

  Kun RAY, Veikkaus ja FinToto yhdistyivät uudeksi Veikkaus-peliyhtiöksi, odotin myös että vastuullisuus ja rahapelihaittojen ehkäisy näkyisi voimakkaammin sen toiminnassa. Päin vastoin olen saanut huomata kuinka mainonta on esimerkiksi radiokanavilla lisääntynyt tai ei ainakaan ole vähentynyt. Rahapelihaittojen ehkäisyssä vaaditaan pitkäjänteistä ja johdonmukaista työtä. Peliautomaattien helppo saatavuus, erilaisten hidas- ja nopeatempoisten rahapelien näkyvä mainostaminen ja niiden positiivinen markkinoiminen eivät mielestäni edistä peleistä aiheutuvien haittojen ehkäisyä.

  Kannatan ehdottomasti vahvan tunnistautumisen lisäämistä peleihin. Lisäksi Veikkauksen vastuulla olisi myös lisätä varhaisen puuttumisen keinoja, ei pelkästään pelaajille vaan myös ongelmapelaajien läheisille. Liian usein peliongelma räjähtää liian massiiviseksi ennen avun hakemista, jolloin taloudelliset vaikeudet ovat jo huomattavia ihmisen elämässä sosiaalisista ongelmista puhumattakaan. Usein yhden ihmisen peliongelma koskettaa myös lukuisaa joukkoa pelaajan läheisiä.

  Kaikkea ei tarvitse kieltää, ei todellakaan. Mutta oikean painopisteen löytäminen olisi ehdottoman tärkeää JOS halutaan muuttaa pelaamisen kulttuuria ja siten vähentää peliongelmia.

Vastaa

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.