Painostuksen ja ahdistelun on loputtava – KD Nuoret peräänkuuluttaa ylioppilas- ja opiskelijakunnilta selkeitä pelisääntöjä

Viime päivinä korkeakoulumaailmaa on puhuttanut opiskelijakulttuuri, jossa nuoria painostetaan esimerkiksi alastomuuteen tai alkoholinkäyttöön. Lisäksi usealla alalla on ongelmia erityisesti naisiin kohdistuvan seksismin kanssa.

KD Nuoret vaatii ylioppilaskuntien ja opiskelijakuntien suhtautuvan ongelmaan vakavasti ja ehdottaa otettavaksi käyttöön yhdenvertaisuutta lisäävän toimintamallin uusien opiskelijoiden vastaanottamisessa. Erityistä vastuunkantoa nuorisojärjestö peräänkuuluttaa Suomen ylioppilaskuntien liitolta ja Suomen opiskelijakuntien liitolta.

KD Nuoret katsoo, että ylioppilaskuntien ja opiskelijakuntien yhdessä SYL:in ja SAMOK:in kanssa tulisi laatia uusien opiskelijoiden vastaanottamiseen selvät pelisäännöt, joita jokaisen alajärjestön tulee noudattaa. Kaikkien jäsenjärjestöjen tulee sitoutua siihen, ettei uusia opiskelijoita painosteta esimerkiksi seksuaalisesti ahdistavaan toimintaan tai alkoholinkäyttöön. Tilan tulee olla turvallinen myös opiskelijalle, joka ei suurkuluta alkoholia tai halua riisuutua fuksiaisissa.

”Opiskelijakulttuuriin ei voi kuulua perinteitä, joiden vuoksi osa opiskelijoista jää ulkopuolelle tai joutuu ahdistelun tai painostuksen kohteeksi”, KD Nuorten 1. varapuheenjohtaja Ami Rinta-Valkama linjaa.

Malli on jo käytössä Ruotsissa ja siellä ongelmiin on pystytty puuttumaan hyvin. Ruotsalaiset ylioppilaskunnat ovat kattojärjestönsä kanssa laatineet hyvien opiskelijajuhlien “Bästa festen” -oppaan ja pelisäännöt. Uusia opiskelijoita ei esimerkiksi saa painostaa juomiseen, alkoholittomat tapahtumat fuksiviikoilla ovat yleisiä ja uusia opiskelijoita ei saa iskeä ensimmäisen kuukauden aikana.

”Alkoholin runsas käyttö ja seksuaalinen häirintä on normalisoitu Suomen opiskelijakulttuurissa. Länsinaapurimme opiskelijajärjestöt ovat kuitenkin osoittaneet, että terveemmälläkin kulttuurilla pärjäisimme oikein hyvin. Pakollinen koronatauko tarjoaa erinomaisen tilaisuuden uudistaa vastuuttomia perinteitä ja luoda kaikille mielekkäämpää opiskelijakulttuuria”, Rinta-Valkama toteaa.

KD Nuoret vaatii, että ylioppilaskunnat siirtävät huomionsa takaisin ydintehtäväänsä – opiskelijoiden edunvalvontaan – yleispoliittisen paatoksen sijaan. KD Nuoret peräänkuuluttaa pikaisia toimia sekä ylioppilaskunnilta että opiskelijakunnilta, jotta jokainen uusi opiskelija voisi kokea itsensä tervetulleeksi korkeakouluyhteisöönsä.

Lisätietoja:

Ami Rinta-Valkama
1. varapuheenjohtaja, KD Nuoret
ami.rinta-valkama@kdnuoret.fi
+358 40 753 5076